Zašto se beba budi noću?

Zašto se beba budi noću?

Zašto se beba budi noću?

Bez obzira na to da li bebi izlaze zubi, da li vežba novu veštinu ili se samo zabavlja, niko se ne naspava kada beba počne da se budi noću i iznenada želi pažnju. Evo zašto se to događa i šta učiniti s tim.

 

Da li vam se ponekad čini da vaša beba pravi celonoćne zabave, a vi niste obavešteni? Ako je vaša beba iznenada počela da se budi noću, nakon što je nekoliko nedelja ili meseci prespavala čitavu noć, dobrodošli u svoju novu normalu.

 

Iako odrasli razlikuju dnevne i večernje aktivnosti, kod mališana je to sve pomalo zamagljeno. Tokom prvih nekoliko meseci, niko u vašoj porodici verovatno neće puno spavati, posebno noću. Novorođenčad ima malene stomake i treba da jedu svaka dva do četiri sata, pa ako nemate nekoga drugog na dužnosti hranjenja, i vi ste budni.

 

Kasnije, česta noćna buđenja mogu biti uzrokovana bilo čim, od ubrzanja rasta ili bolova u zubima do sećanja na posebno zabavan dan. Jednostavno rečeno, noćno buđenje je deo života sa bebom i nema razloga za brigu, mada možete učiniti mnogo da ta budjenja budu kratka i da se redje dešavaju.

 

Zašto se moja beba budi noću plačući?

Jedno je kad se vaša beba usred noći probudi, guguče i igra se sa nožnim prstima. Drugo je kada vam se čini da je nešto muči.

 

Novorođenčad često plače. Taj plač uglavnom nije povezan sa hitnim potrebama, a čak može da prodje smirivanjem bebe, maženjem i brzo se vraća u san. Ako vaša beba, od nekoliko meseci, počne da se često budi noću, a pre toga je već imala neki dobar ritam i umela je da prespava noći, ono što bi moglo da vam pomogne jeste da naučite da dekodirate poruke u tim zvukovima i da onda odlučite kako da postupite.

 

Evo zašto se starija beba možda budi noću:

 

Izbijanje zuba često dovodi do noćnog buđenja. Ta bol može da se pojavi kad god bebi izbija novi zub - od samo 3 meseca pa do jedne godine ili više - i dok se većina beba dobro nosi sa tim, nekima to toliko smeta i ometa im san. Ako se ovo dešava sa vašom bebom, potvrdite sumnju kod pedijatra i pitajte kako možete da ublažite bolove.

 

Promene rasporeda ili nedostatak doslednog rasporeda spavanja ili rutine za spavanje. Iako ne morate da vodite računa o svakom minutu, bebe se ipak najbolje ponašaju sa ustaljenim rasporedom. Velike promene u normalnom rasporedu čine bebu preumornom i mogu dovesti do noćnog buđenja ili problema sa uspavljivanjem.

 

Nelagodnost usled odvajanja od roditelja. Negde oko 8. meseca, možda ćete primetiti da se vaše dete ne odvaja od vas. Možda neće želeti da ode kod dadilje ili će možda plakati kad napustite sobu, čak i na minut. Ova faza nelagodnosti odvajanja takođe može prouzrokovati poremećaje spavanja, kada se probudi noću i primeti da niste tamo. Kako biste uopšte sprečili ta iznenadna budjenja, mnogi roditelji nam javljaju da naša Liberina vreća za spavanje pomaže u tome. Prati liniju tela vašeg deteta, grleći ga, čini da mu je stalno toplo i udobno, a ne sputava pokretanje nogica.

 

Zatim, tu je budjenje usled gladi, što uvek očekujemo i ne možemo sprečiti. Učenje novih veština koje žele da praktikuju i tokom noći. Mnogo pokreta se nauči tokom prve godine života, mozak stalno radi i obradjuje informacije i ponekad je teško umiriti ga i samo spavati.

 

Šta da radim ako se moja beba probudi usred noći?

Ono što treba preduzeti kada se beba probudi tokom noći, zavisiće od toga šta uzrokuje noćno buđenje. Evo nekih predloga šta treba, kao i šta definitivno ne treba raditi u tim situacijama.

 

Prvo proverite da li ima svetla i buke. Neke bebe se probude usled nadražaja koji su vama jedva primetni, poput zvuka daleke sirene ili upaljenog svetla u hodniku.

 

Uverite se da joj nije potrebna promena pelene i da nije bolesna ili u bolovima. Dobra ideja je odmah proveriti sve te mogućnosti.

 

Ne žuri da je podigneš. Ako je vaša beba uznemirena, meškolji se, ali nije još zaplakala, oduprite se potrebi da je uzmete. Umesto toga, pokušajte da je nežno pomazite po temenu dok se ne smiri. Duda takođe može pomoći.

 

Ne pretpostavljajte da je gladna. Ako vaša beba već neko vreme prespava noć, a da ne jede, ponovno uvodjenje navike da je hranite preko noći kako bi je smirili nije dobra ideja i biće je teško prekinuti.

 

Bebe se ne rađaju znajući kako da se uspavaju kada su umorne ili kako da se probude kada su dobro odmorene. To je nešto što ona mora da nauči. Česta noćna buđenja i drugi poremećaji spavanja su potpuno normalni i, kao i sve ostalo, menjaće se kako ona raste.


Nastavite na naplatu
Besplatna dostava za kupovinu preko 7000 dinara!