Faze sna kod dece: od novorođenčeta do treće godine

Faze sna kod dece: od novorođenčeta do treće godine

Faze sna kod dece: od novorođenčeta do treće godine

Da li već posežete za tom trećom šoljom kafe nakon što ste sinoć više puta ustali? Da li ste zabrinuti da noćni podoji nikada neće prestati? Naročito kada ste malo - ok, puno - neispavani, prirodno je da imate mnogo pitanja, pa čak i da osećate neku anksioznost u vezi sa načinom spavanja vašeg deteta.

 

Svaka beba je jedinstveno biće - a to znači i razlike u načinu spavanja. Ali hajde da brzo vidimo zašto je san važan kod dece: spavanje decu fizički obnavlja, pomaže im da uče i pamte stvari, jača njihov imunitet. A tokom sna deca i rastu, jer njihova tela baš tad proizvode hormon rasta. Deci je često potrebno više sna u periodu intenzivnog rasta.

Iako nam se čini da uopšte ne spavaju, bebama je potrebno mnogo više sna nego nama.
U zavisnosti od starosti bebe:

  • Novorođenčadi treba oko 16 sati,
  • Tromesečnim bebama je potrebno oko 15 sati,
  • Više od 3 meseca starosti treba oko 12 sati.


Naravno, vaša beba neće ove sate odspavati odjednom, već u ciklusima tokom dana. Jedan od glavnih znakova kada će nam se beba probuditi jeste njen stomačić. Bebe moraju često da ga pune da bi nastavile da funkcionišu.


Prvo duboko udahnite i podsetite se da postoje različite potrebe i faze sna kod svakog deteta, pa su informacije u nastavku samo pregled opštih trendova, primeri onoga šta možete doživeti. Spavanje vašeg deteta može biti drugačije.

 

Bebe do 6 meseci: kada i koliko spavaju


Novorođenčad spava u kratkim intervalima „razbacanim” tokom 24 sata. Kako dani prolaze, oni postepeno razvijaju tendenciju da više spavaju noću. Potrebno im je oko 16 sati sna tokom dana.

U prve dve nedelje života, budiće se na svakih 2,3 sata da bi jele, jer u ovom periodu rade na tome da povrate prvobitnu težinu. Znate da po porodjaju, tokom vašeg boravka u bolnici izgube malo na težini. Neke bebe i mnogo.

Kako budu napredovale u razvoju, imale uzbudljivije dane, noćni ciklus spavanja bi mogao da se poveća na 4,5 sati, a kod nekih beba i do 6 sati u jednom intervalu. (Nisu li ti roditelji srećnici!)

 

Uzrast od 3-6 meseci


Nakon trećeg meseca života, bebe počinju da razvijaju noćni i dnevni način spavanja i počinju da spavaju više tokom noći, ali još uvek je moguće da se bude.


Međutim sada manje spavaju tokom dana ili pak imaju jedan do dva perioda kada imaju miran san.

U dogovoru sa vašim pedijatrom videćete da li su noćni podoji još uvek potrebni. Zašto ovo spominjemo? Negde oko 4. meseca života noćni ciklus spavanja beba postaje malo uzbudljivi jer intezivno rastu i razvijaju se, dani su im ispunjeniji, mozak obrađuje mnogo informacija. U tim trenucima roditelji pomisle da su bebe gladne i to je prvo što im nude kako bi se umirile. Međutim, ponekad bi samo maženje ili zagrljaj umirili bebu i ona bi nastavila da spava.

 

Bebe od 6-12 meseci: kada i koliko spavaju


Oko 6. meseca, većina novorođenčadi je spremna da prebrodi noć (oko 8 sati) bez hranjenja. (Ako to nije slučaj kod vas, znajte da je vrlo često da se neke bebe još bude bar jednom noću.)

Dnevne dremke su još uvek aktuelne, ukupno 3 do 4 sata spavanja tokom dana.

Druga „pobuna” oko spavanja može se desiti oko 6 meseci starosti, kada vaše dete razvija negodovanje usled odvajanja. Ako već niste naučili bebu da samostalno zaspi, ovo će možda biti vrlo težak period da to sad uvedete.

Ako se vaše dete meškolji ali je i dalje sve u redu, pokušajte da mu mazite vrh glave i nežno pevate da biste mu dali do znanja da ste tu, bez da ga vadite iz krevetića.

Sve ove situacije, budjenja i spavanja, mogu da se protegnu do prve godine života. Neki roditelji prijavljuju da se njihove 12-omesečne bebe ponašaju isto kao nečija beba od 6 meseci. Sve je individualno i noćna budjenja su još uvek aktuelna. Ali za većinu porodica noći su sada mnogo mirnije.

Dnevne dremke postaju sve kraće, ali i dalje korisne. A većina beba spava od 12 do 16 sati dnevno.

 

Deca od 1-3 godine: kada i koliko spavaju


Mališani uzrasta od 1 do 3 godine trebaju oko 12-13 sati sna tokom dana. Obično je to san od 10-12 sati noću i dremka od 1-2 sata tokom dana.

Neki mališani ne žele da idu u krevet uveče. Često je to zato što bi želeli da ostanu budni sa porodicom. Ovo je najčešći problem sa spavanjem koji su prijavili roditelji. Ovo ponašanje dostiže vrhunac oko 18. meseca i poboljšava se kako vreme prolazi. Naš predlog je da uvedete određenu rutinu pred spavanje, u kojoj učestvuje cela porodica, a Liberina vreće za spavanje su obavezno deo iste.

Deca se još uvek mogu buditi tokom noći, a nekima od njih će biti potrebna pomoć da ponovo zaspu. Međutim, sada je to za roditelje mnogo lakša situacija, bez intenzivnog remećenja sna, u smislu da se ponekad ni sami ne sećaju kako je dete završilo ujutru kod njih u krevetu.

 

Zaključak


Taman kad pomislite da ste sve shvatili i da vaša beba ima uređen obrazac spavanja, stvari se mogu promeniti.

Udahnite duboko i podsetite se da je to zato što različite faze rasta i razvoja zahtevaju različite obrasce i količinu sna. Vaš smireni stav može dosta umiriti bebu kako bi se ponovo lako uspavala - možete vi to.


Nastavite na naplatu
Besplatna dostava za kupovinu preko 7000 dinara!