6 načina da pomognete bebi da prespava noć

6 načina da pomognete bebi da prespava noć

6 načina da pomognete bebi da prespava noć

Naučiti bebu da prespava noć je čest izazov među roditeljima. Kao novorođenče, bebe treba da se bude na svakih nekoliko sati da bi se nahranile, jer njihovi mali stomaci nisu dovoljno veliki da bi bili siti tokom cele noći. Međutim, kako vaša beba raste, noćno hranjenje joj je sve manje potrebno.

 

To je obično trenutak kada roditelji očekuju da njihove bebe počnu da spavaju duže tokom noći, ali stvari se ne odvijaju uvek onako kako se očekuje, ostavljajući roditelje krajnje iscrpljenima i u potrazi za rešenjima.

Verovali ili ne, spavanje je zapravo naučena veština. Bebe moraju da nauče kako i kada da spavaju pre nego što prespavaju celu noć. Kada budu spremne, primenite neke od naših saveta kako bi pomogli vašem detetu da počne da spava duže.

 

1. Uspostavite rutinu pred spavanje

 

Nikada nije prerano započeti rutinu za spavanje. Vaša rutina za spavanje treba da bude jednostavna i održiva, tako da vam je lako da to izvodite svako veče, čak iako niste u svom domu. I najmanja promena u bebinoj rutini može da ih unervozi i da se iznenada počne češće buditi noću. Uključite umirujuće aktivnosti na koje vaša beba reaguje, poput maženja, dojenja ali i oblačenja u omiljenu vreću za spavanje. Rutina pred spavanja može biti mesto gde stvarate pozitivne asocijacije na spavanje za svoju bebu.

 

2. Naučite bebu da se sama umiri

 

Naučiti bebu da se sama umiri ne znači pustiti je da plače dok ne zaspi. Kada se vaša beba usred noći probudi i zaplače, uvek je u redu da odete da je proverite. Međutim, pokušajte da ograničite vreme sa njom kako bi jasno stavili do znanja da je još uvek vreme za spavanje, a ne za igru ili jelo. Stavite ruku na bebina prsa na nekoliko trenutaka da ih smirite, a zatim napustite sobu. Bebe koje spavaju u vrećama za spavanje imaju veći osećaj sigurnosti jer ih vreća konstantno „grli” te su one tako mirnije i lepše spavaju.

 

3. Držite se rasporeda

 

Obavezno se pobrinite da vaša beba ne spava predugo tokom dana kako biste je pripremili za pravu količinu noćnog sna. Kao novorođenčad, bebe ne mogu da razlikuju dan i noć, one samo spavaju non-stop. Kako stare, počinju da spavaju sve duže, a najduži period je noću. Ako previše spavaju tokom dana, neće spavati toliko dugo noću.

 

4. Zadržite umirujuću atmosferu

 

Atmosfera u kojem beba spava može biti ključ svega! Održavajte sobu na ugodnoj temperaturi, neka ostane mračna, pa čak pokušajte dodati malo „bele buke”. Ponekad i najmekši zvukovi mogu uznemiriti vašu bebu noću, ali bela buka će pružiti dosledan, umirujući zvuk koji će je uspavati i ugušiće sve druge zvukove koji se javljaju u kući.

 

5. Držite se odgovarajućeg vremena za spavanje

 

Uspavljivanje bebe kasnije uveče, u nadi da će spavati duže ujutru, najverovatnije neće uspeti. Ako se pridržavate rasporeda, važno je i da se pridržavate odgovarajućeg vremena za spavanje. Zapamtite, novorođenčad nema određeno vreme za spavanje, jer oni samo spavaju kad god im je potrebno. Ali oko 3. meseca možete početi da uspostavljate vreme za spavanje koje će pratiti vaš raspored spavanja.

 

6. Budite strpljivi

 

Ako je vaša beba ranije samostalno prespavala noć i iznenada je počela opet da se budi, možda je u pitanju regresija sna ili ubrzanje rasta. Nagli rast obično traje samo nekoliko dana, a tada bi se vaša beba trebala vratiti u normalu. Regresija sna može trajati 1-4 nedelje. Budite strpljivi tokom ovakvih vremena i usredsredite se na to da to neće potrajati.

 

Zapamtite, učenje bebe da prespava noć nije merilo vaših roditeljskih veština. Odvojite vreme da razumete bebine navike, potrebe i načine komunikacije kako biste joj pomogli da postane bolji „spavač”. Ako imate nedoumica, razgovarajte sa bebinim lekarom.


Nastavite na naplatu
Besplatna dostava za kupovinu preko 7000 dinara!