Spavanje beba: Saveti za uspostavljanje rutine pred spavanje

Spavanje beba: Saveti za uspostavljanje rutine pred spavanje

Spavanje beba: Saveti za uspostavljanje rutine pred spavanje

Uspavljivanje bebe nije uvek lako i niko ne želi da provede sat vremena u borbi sa uplakanom, uznemirenom bebom koju pokušava da ,,natera” da se opusti i spava. Činjenica je da dobar san započinje i pre nego što dete stavite u krevetić. Uspostavljanje rutine za bebe pred spavanje može vam pomoći da poboljšate bebin san - i pružite VAMA opuštajuću noć.

 

Bebe uče kroz pokrete, pre nego što počnu da shvataju značenje reči. Tako što ćete uspostaviti određenu predvidivu rutinu pred spavanje, pomoći ćete bebi da kroz te pokrete nauči da je vreme za spavanje. Taj ritual ne mora biti detaljno razrađen. Zapravo, bolje je učiniti ga što jednostavnijim, tako da ga možete ponavljati bilo kada i bilo gde.

 

Zašto je rutina pred spavanje važna?

Rutina pred spavanje može pomoći vašoj bebi da bolje spava. Bebe neprestano uče i istražuju. Čak i najmanje stvari ili postupci mogu stimulisati vašu bebu. Uspostavljanje umirujuće rutine, pomoći će bebi da se opusti i pre nego što dođe vreme za spavanje. Važno je da rutina bude što doslednija i predvidljivija, jer će beba biti mirnija ako zna šta sledi.

 

Rutina pred spavanje može pomoći i vama da se opustite. Dok se vaša beba polako opušta i pada u san, vi ćete sa svojim mališanom provoditi dragoceno tiho vreme. Ovo je sjajno vreme da se povežete i pobegnete od drugih stvari koje se dešavaju u vašoj kući ili životu.

 

Rutine pred spavanje pomažu u prelaznim periodima. Rutine za spavanje beba takođe pomažu uspavljivanju tokom prelaznih perioda, odnosno perioda kada se beba buni protiv spavanja. Izmedju 4. i 6. nedelje, kod mnogih beba dolazi do pojave grčeva ili drugih manjih poremećaja u njihovom normalnom režimu spavanja, što može predstavljati izazov za vas i vaše dete. Ako budete dosledni rutini pred spavanje, pomoći ćete im da prođu kroz ovaj period bezbolnije.

 

Kada treba da započnem sa primenom bebine rutine pred spavanje?

Povoljan trenutak za početak primene dosledne rutine može biti:

 

  1. Kada je beba stara oko 5-6 nedelja. Novorođenčad se ne pridržavaju većine zadatih rutina ili rasporeda spavanja, a neće imati ni određeno vreme za spavanje. Od 0-6 nedelja, vaša beba će spavati tako često da je briga o tome da ih ukalupite u neki raspored nepotrebna. Pre napunjenih 6 nedelja, usredsredite se na dovoljno spavanja i koje aktivnosti ih opuštaju ili umiruju; tada ćete znati koje stvari treba da uključite u njihovu rutinu pred spavanje kada za to dođe vreme.
  2. Vaša beba pokazuje znakove da se navikava na određena „pomagala za spavanje“. Kada bebu prvi put dovedete kući, činite sve što možete kako biste osigurali da dobije potrebnu negu, ljubav i san. Međutim, ponekad to znači da pribegavamo stvarima za koje znamo da nećemo moći da radimo zauvek - kao što je nošenje bebe dok spava, dojite je dok ne zaspi, koristite dude ili je uspavljujete ljuljajući je. To su sve ,,pomagala za uspavljivanje” dojenčadi, koja se mogu pretvoriti u asocijacije za spavanje.
    U redu je ako ste koristili ova pomagala za uspavljivanje beba, to čini većina roditelja. Ali što ih pre izbacite, to bolje, jer nećete uvek moći da se oslonite na ove radnje. Uspostavljanje rutine za spavanje može pomoći da se umanji potreba za pomagalima i na kraju da se potpuno eliminišu.

    Ako je vaša beba navikla da se nosi pred spavanje, navikavanje na samostalno spavanje može biti izazov. Povezivanje vaše bebe sa vašim dodirom je jedno od najjačih veza. Liberina vreće za spavanje prate liniju tela vaše bebe i na neki način oponašaju vaš nežni zagrljaj, tako da će vaša beba i dalje osećati taj utešni pritisak kao kod maženja.
  3. Vaš raspored će se uskoro promeniti, na primer povratak na posao: Ako imate bebu kod kuće, rutina za spavanje deluje kao stvar prošlosti za vas. Dolazak bebe u kuću verovatno je okončao svaki privid rutine koju ste nekada imali. Pre nego što to shvatite, mamim mozak pada u modul večnog nedostatka sna i neprestano se oseća preplavljeno osećanjima.

Sprovođenje rutine za spavanje u pravom dobu može vam pomoći da vratite neku organizaciju u svoj život. Jednom kada vaša beba dostigne tu 6-nedeljnu granicu, ona može početi da upija rutinu - a vi se možete osećati malo bolje! Kada se porodiljsko odsustvo završi i budete morali da se vratite na posao, ili ako imate kod kuće drugu decu kojoj treba nega, bićete zahvalni na bebinoj rutini.

 

Kako da uspostavim rutinu pred spavanje?

Posle otprilike 6 nedelja, vaša beba će doći na redovniji način spavanja, hranjenja i igranja. Pošto ste primetili šta pomaže bebi da se umiri i opusti, znaćete kako da započnete rutinu. Naučite bebine znake pospanosti i započnite tada. Trebaće vam vremena da je uspostavite, samo zapamtite da morate ostati dosledni!

 

Primer rutine pred spavanje

Predloženi vremenski raspored za spavanje

Koliko dugo pre samog odlaska u krevet ćete započeti rutinu za spavanje, zavisiće od vaše bebe. Ali idealna rutina pred spavanje traje od 1 sata do 15 minuta. Ovo će zavisiti od temperamenta vaše bebe, pa čak i od toga kakav je dan imala. Ako su sati pre spavanja bili ispunjeni posetiocima ili je puno vremena provedeno u igri, možda će trebati malo više vremena da se beba smiri nego što bi bilo da je dan proveden u opuštanju i maženju sa mamom.

 

Evo kako bi mogao da izgleda sled aktivnosti pred spavanje:

 

45 minuta do 1 sat pre spavanja: Okupajte bebu, promenite pelenu.

 

30 do 45 minuta pre spavanja: Masaža za bebe, obucite pidžamicu i vreću za spavanje. Uključite neku laganu, ambijentalnu muziku ili što neki zovu ,,belu buku”, učinite sobu tamnom.

 

15 do 30 minuta pre spavanja: Maženje / hranjenje, druge smirujuće aktivnosti po vašem izboru.

 

10 do 15 minuta pre spavanja: Podignite bebu da podrigne, približite se mestu za spavanje i lagano se ljuljuškajte.

 

5 minuta pre spavanja: Vaša beba bi sad trebala da bude vrlo pospana. Spustite je u krevetić pre nego što zaspi.

 

Vreme spavanja: Dok beba pada u san, pokušajte da izađete iz sobe. Ovo može biti teško, ali Liberina vreća za spavanje vam možda može pomoći. Nežno obuhvata bebino telo i vrši lagani pritisak na istim mestima na kojima biste grlili bebu, pružajući tako bebi dodatnu udobnost i sigurnost, čak i kada niste tamo.

 

Spavate li već?


Nastavite na naplatu
Besplatna dostava za kupovinu preko 7000 dinara!