Dečije igrice za kvalitetno vreme sa roditeljima

Dečije igrice za kvalitetno vreme sa roditeljima

Dečije igrice za kvalitetno vreme sa roditeljima

Kažu da smo mladi samo onoliko koliko se tako i osećamo,a taj osećaj često vezujemo za slobodu pokreta, maštu, istraživanje, bezbrižnost, smeh, kreativnost. Jednom rečju - igru. Čak i ako nam taj osećaj u nekom trenutku postane stran, divno je što imamo priliku ponovo da ga doživimo kada postanemo roditelji. Igranje sa našim najmilijima potrebno je zapravo svima.

 

Značaj pričanja, pevanja i čitanja u ranom uzrastu

 

Prvih 5 godina života predstavlja period najintenzivnijeg razvoja mozga gde se veze između neurona, sinapse, stvaraju neverovatnom brzinom. Svaka reč upućena bebi, svaki osmeh i pokret odigraće veliku ulogu.

 

Zato sve što radite sa bebom neka bude propraćeno igrom. Pevajte, pravite grimase, brojte bebine prstiće, valjajte se po podu, čitajte. Nikada nije rano da počnete da čitate vašoj bebi a ona će knjige vezati za ugodno vreme provedeno sa vama. Na tržištu ima pregršt kartonskih slikovnica sa prozorčićima i taktilnim elementima koji će je podstaći na istraživanje.

 

Potražite kontraste. Tokom prva 3 meseca, bebin vid doseže do udaljenosti lica roditelja kada je hrani, nekih 20-30 cm. Predmeti koji na sebi imaju crno, belo i crveno podstaći će razvoj optičkih nerava a neće zamarati bebu. Vid igrice sa bebom može biti da joj takve slike zalepite negde gde provodi dosta vremena kako bi mogla da ih gleda. Na internetu ćete naći puno ovakvih slika. Pričajte bebi o njima. Možete ih ubaciti i u plastičnu flašu kako biste ih imali pri ruci kada ste van kuće. Neće se prljati ni kvasiti a bebi će biti dostupne.

 

Ne kupujte igračke

 

Najkorisnije dečije igrice su one koje dolaze iz mašte, a najbolje igračke su besplatne. Verujte, bez obzira na uzrast vašeg deteta, sve što stvorite zajedno imaće daleko veću vrednost od bilo kod artikla kupljenog u prodavnici igračaka. Samo se osvrnite po kući i idejama nema kraja.

 

Pravo blago leži u kartonskim kutijama, flašama, prostirkama, dugmićima, kuhinjskom priboru, šerpama, posudicama, alatu, maramama, krpicama, kanapima, predmetima iz prirode…

 

Bebe će obožavati da stiskaju predmete različitih tekstura i osluškuju zvukove a vi ne morate da budete profesionalni krojač ili muzičar. Uzmite nekoliko pamučnih čarapa i napunite ih npr. lavandom, pirinčem, aluminijumskom folijom, dugmićima. Takođe možete i plastične kutijice napuniti raznim zrnevljem, kamenčićima i sl. Odvojite kutak na podu gde beba može bezbrižno da istražuje i držite ove igračkice u korpi kako bi joj bile na dohvatu ruke.

 

Kada malo poraste, dete će te iste kutijice rado odvrtati i zavrtati i time vežbati finu motoriku. Zapravo tada ćete primetiti da deca kroz igru vrlo često imitiraju svet oko sebe.

 

Fantastična igra i zajedničko vreme može biti i u kuhinji. Odvojte kutiju ili stočić na kome će dete imati svoje posudice za spremanje hrane. Ne morate ih kupovati jer sigurno negde imate stare šerpice, poklopce, modlice, cediljke i varjače koje vam više nisu potrebne. Uz malo testenine, brašna, vode i kojekakvih biljaka nastajaće vrhunski specijaliteti. Dečija kuhinjica biće aktuelna mnogo godina a neće joj odoleti ni vaši stariji gosti.

 

U vrelim letnjim danima priuštite detetu atelje u kadi. U nekoliko posudica stavite penu za brijanje i dodajte prehrambene boje. Pustite ga da oslikava kadu i pločice. Nakon slikanja, pranje istih takođe će biti pravo zadovoljstvo pogotovo ako detetu date sunđere i četke različitih veličina.

 

Kampujte sa decom, makar ne napustili svoju dnevnu sobu. Uz kobajagi logorsku vatru i šator od čaršafa noćne priče biće podjednako strašne.

 

Posmatrajte svoje dete

 

Vodite se interesovanjima deteta i nikada nećete pogrešiti. Prirodno je da neke granice u igri moramo postaviti ali ne bojte se brljanja. Deca vrlo dobro pamte igru u blatu i na kiši. Svaka mrlja na garderobi vašeg deteta, telu ili u kosi igra ogromnu ulogu u njegovom razvoju.

 

Slomljen cvet ćete ponovo zasaditi, uprljan zid okrečiti. Ne ljutite se. Neka dete istražuje, neka se pita i začuđuje. Time ste postavili temelje za kreativno razmišljanje a detetu stavili do znanja da ga vidite pravim očima i da volite da provodite vreme sa njime. Ovaj dragulj biće vam posebno važan kada dete poodraste i počne više vremena da provodi sa vršnjacima.


Nastavite na naplatu
Besplatna dostava za kupovinu preko 7000 dinara!