Kako da zaštitite decu od prehlada?

Kako da zaštitite decu od prehlada?

Kako da zaštitite decu od prehlada?

Jesen je sezona povratka u školu, branja bundeva i na žalost, kašljanja i kihanja. Sezonske prehlade su na vrhu liste stvari koje ugrožavaju zdravlje naše dece. Zapravo, deca mogu da obole od prehlade do čak osam puta godišnje.

 

Osim da ih stavite pod zlatno zvono, ne možete mnogo toga učiniti da potpuno sprečite prehladu. Ali postoje neke navike koje možete usaditi svojoj deci radi njihovog boljeg zdravlja. Evo nekoliko saveta stručnjaka, sa kojima možete početi već danas.

U zatvorenom ili na otvorenom, aktivirajte se

Deca bi trebalo da se redovno bave umerenom fizičkom aktivnošću, kako bi ojačala svoj imuni sistem. I mnoge studije su pokazale da osobe koje se bave fizičkom aktivnošću imaju manje izgleda da obole od prehlade i gripa, ili makar da se smanji njihov intenzitet.

Obezbedite dovoljno sna

Deci je potrebno između 9 i 14 sati sna dnevno u zavisnosti od uzrasta. Manjak sna može oslabiti imuni sistem i povećati rizik od obolevanja. Takođe, tokom noći, potrebno je da deca budu obučena u skladu sa temperaturom sobe u kojoj spavaju, kako se ne bi ni preznojavali ali ni smrzavali. Na osnovu naše tabele za izbor debljine vreće za spavanje imaćete sve potrebne informacije za miran i dug san vašeg deteta.

Uravnotežene ishrana kao ključ zdravlja

Obezbedite obroke sa puno svežeg voća i povrća kako biste pomogli jačanju imunog sistema dece. Potražite hranu bogatu vitaminom C i vitaminom D, a izbegavajte hranu bogatu aditivima, konzervansima i šećerima.

Neka ruke budu uvek čiste

Pranje ruku je najefikasnija metoda za koju znamo da smanjuje prenos mikroba i štiti zdravlje dece. Međutim, deca su uvek u žurbi i nemaju vremena da efikasno operu ruke. Da bi pranje ruku bilo efikasno potrebno je prati ih makar 30 sekundi.

Da biste deci usadili ovu naviku možete im reći da za to vreme, dok peru ruke, otpevaju neku omiljenu kratku pesmu ili samo jednu njenu strofu.

Promenite odeću posle škole

Virusi gripa i prehlade mogu da žive na odeći i koži od nekoliko minuta do mnogo sati, tako da biste zaštitili sve u domaćinstvu, uvek recite deci da prvo operu ruke, a zatim da se presvuku u „kućnu odeću“. Usađivanje ove navike će vam pre svega biti korisno u trenucima kada budete imali i bebu u kući, jer bi bilo dobro da starije dete obavi ove radnje pre zagrljaja brata ili sestre.

Očistite kolica u supermarketu

Površine kolica za kupovinu u supermarketu mogu biti veoma kontaminirane. Ako stavite malo dete u kolica ili ako se starije dete drži za njih dok hoda pored vas, to može ugroziti njihovo zdravlje. Uzmite par sekundi vremena, i prebrišite kolica maramicama za čišćenje, jer deca nehotice dodiruju lice i usta prljavim rukama.

Imajte na umu druge površine na kojima se sakupljaju bakterije

Pored kolica za kupovinu, i mnoge druge površine na koje se nailazi dok su van kuće ili u kući, sadrže klice koje mogu ugroziti zdravlje dece. Najprljavije stvari su obično predmeti koje stalno koristimo - tastature za računarom, mobilni telefoni, kvake i daljinski upravljači. Naučiti svoju decu da peru ruke ili koriste sredstvo za dezinfekciju ruku nakon dodirivanja ovih stvari može daleko da pomogne da ostanu zdrava.

Klonite se druge bolesne dece

Kao roditelj, možete se osećati krivim ako otkažete zakazanu igru ili rođendan, ako saznate da je drugo dete bolesno. Ali ne bi trebalo. Prehlađeno dete je najlakši način da se drugo dete zarazi i razboli. Razumno je pitati drugog roditelja ima li bolesti u domaćinstvu kako bi zaštitili zdravlje svoje dece.

Držite bolesno dete kod kuće

Sa druge strane, ne činite drugima ono što ne biste da drugi čine vama. Ako vaše dete pokazuje simptome prehlade i oseća se bolesno, zarad ostalih porodica, držite ga kod kuće. Ne samo da ćete pomoći drugoj deci da ostanu zdrava, već će topla supica i dobar odmor kod kuće pomoći vašem detetu da se brže oporavi.

 

Usađivanjem nekih od pomenutih životnih navika učite dete kako da se sačuva i ostane zdravo. Dete koje se dobro odmorilo, naspavalo i nahranilo verovatno će ostati zdravo ili bar spremnije za borbu sa virusima. Dakle, naglasite dobru ishranu, puno odmora i adekvatnu hidrataciju.


Nastavite na naplatu
Besplatna dostava za kupovinu preko 7000 dinara!