Koliko je san bitan za decu i njihov rast i razvoj?

Koliko je san bitan za decu i njihov rast i razvoj?

Koliko je san bitan za decu i njihov rast i razvoj?

Spavanje je veoma važno za zdrav razvoj mozga, kod svih osoba, ali posebno za decu koja rastu i razvijaju se. Bez dovoljno sna, određene moždane funkcije možda neće raditi onako efikasno kao što bi inače mogle.

 

I sam Dr Ranko Rajović, specijalista interne medicine, magistar neurofiziologije i doktor sportskih nauka, često govori o važnosti redovnog i neometanog sna kod dece, posebno u prvim godinama života. Takođe, često naglašava koliko preterana izloženost tehnološkim uređajima doprinosi smanjenoj aktivnosti mozga. Svetlost koju uređaji emituju održava mozak budnim, ali nikako u pozitivnom smislu.

 

Deca koja ne spavaju dovoljno mogu imati problema sa koncentracijom u školi. Mogu da imaju problema u ponašanju, kao što su napadi besa ili ekstremne reakcije na sitne događaje, kako u školi, tako i kod kuće.

 

Pored uticaja na osećanja, loš san može učiniti pamćenje manje efikasnim i naštetiti sposobnosti vašeg deteta da uči.

 

Koliko sna je potrebno detetu?

Na roditeljima je da obezbede sve uslove za miran i redovan san deteta, a ono će spavati tačno koliko mu je potrebno. Prema nekim istraživanjima, kako u svetu tako i kod nas, pedijatri su došli do nekih opštih zaključaka o tome koliko je sna potrebno deci na različitim uzrastima:

 

 • Uzrast 4 - 12 meseci > 12 do 16 sati sna dnevno (uključujući dremanje)
 • Uzrast između 1. i 2. godine > 11 do 14 sati sna dnevno (uključujući dremanje)
 • Uzrast između 3 i 5 godina > 10 do 13 sati sna dnevno (uključujući dremke)
 • Uzrast između 6 i 12 godina > 9 do 12 sati sna dnevno
 • Uzrast između 13 i 18 godina > 8 do 10 sati sna dnevno

 

Ovo su samo okviri koji za cilj imaju da promovišu optimalno zdravlje dece, ukazujući na vreme koje je potrebno da se mozak i telo u razvoju napune.

 

Kako pomoći detetu da se dovoljno naspava?

Ako mislite da vaše dete ne spava dovoljno, jer teško zaspi ili se često budi noću, potrebno je utvrditi da li postoji neki problem. Sa starijom decom možete mnogo toga otkriti kroz razgovor, a kod male dece možete postaviti bebi-monitor u njihovoj sobi i sami pokušati doći do nekog zaključka.

 

Ako vaše dete ima problema sa uspavljivanjem, isprobajte sledeće savete koji će mu pomoći da se bolje odmori:

 

 • Pomerite vreme za spavanje malo ranije. Možda je previše umorno u doba koje ste prvobitno odredili, te to može dosta da oteža proces uspavljivanja.
 • Uspostavite rutinu. Pratite redovnu rutinu pred spavanje - poput kupanja, pranja zuba, oblačenja vreće za spavanje i kratkog vremena čitanja (samostalno ili sa roditeljem, u zavisnosti od detetove starosti). Rutina može biti umirujuća za decu koja su nervozna pred odlazak na spavanje i može pomoći telu vašeg deteta da se umiri i oseća spremno za odmor.
 • Izbegavajte ekrane pre spavanje. Svetla sa elektronskih uređaja u periodu od nekoliko sati pre spavanja mogu poremetiti ritam mozga i doprineti poteškoćama sa spavanjem, zavaravanjem mozga da misli da bi još uvek trebao biti budan. Čitanje pred spavanje ne bi trebalo da se vrši na elektronskom uređaju.
 • Stvorite dobru atmosferu za spavanje. Prava atmosfera za spavanje može pomoći vašem detetu da zaspi i ostane u snu. Spavaća soba vašeg deteta treba da bude:
  • zamračena, sa samo jednom prigušenom noćnom svetlošću ako je potrebno;
  • sa idelanom temperaturom za spavanje, između 18 i 20 stepeni;
  • tiha, sa samo malom količinom belog šuma (npr. fen), ako je potrebno;
  • bez ekrana, uključujući televizore, pametne telefone, računare i tablete.
 • Izbegavajte večernje poslastice. Užina ili piće pred spavanje može omesti dete u pokušaju da zaspi. Izbegavajte slatku hranu nekoliko sati pre spavanja kako biste mu olakšali odmor.

 

Kao roditelji, imamo odgovornost da budemo obazrivi i zaštitimo san svoje dece, baš kao što štitimo i njih, baš kao što osiguravamo da redovno dobijaju doručak, ručak i večeru. Mi smo prvenstveno odgovorni za njihove navike spavanja, pa je važno rano započeti sa zdravim navikama. Mnogo je lakše usaditi dobre navike nego ispraviti loše.

 

Svakodnevno obraćajte pažnju na kvalitet sna vašeg deteta i verovatno ćete imati srećnije, samopouzdanije, manje zahtevno i društvenije dete. A i sami biste možda mogli da spavate malo duže i lepše.


Nastavite na naplatu
Besplatna dostava za kupovinu preko 7000 dinara!