Prvi dani kod kuće sa bebom: 6 stvari koje treba da znaš

Prvi dani kod kuće sa bebom: 6 stvari koje treba da znaš

Prvi dani kod kuće sa bebom: 6 stvari koje treba da znaš

Prvih nekoliko dana u bolnici sa novorođenčetom zapravo je poput nekog mini odmora, osim što tada to ne shvatate: medicinske sestre brinu o svakoj vašoj potrebi, neko vam donosi hranu, možete da spavate i uvek je tu neko da odgovori na sva vaša pitanja. Dva do četiri dana kasnije, pod pretpostavkom da je reč o urednom porođaju, sledi povratak kući i ti dani mogu da predstavljaju pravu zbrku emocija - iscrpljenost, manjak sna … jedan mini haos.

 

Kako izgledaju prvi dani kod kuće za bebu?

Samo nekoliko dana stara, beba pokušava da se prilagodi životu van vaše materice - što je veliki posao. I za nju će ti dani biti prava zbrka emocija. Taj nedostatak komunikacije rečima nadomešćuje se plakanjem i raznim drugim signalima koji bude vaš materinski instinkt i počinjete da razumete vašu bebu i komunicirate sa njom na nekom više nivou - jer naposletku, niko ne razume vaše dete bolje od vas, majke.

Kako izgleda hranjenje?

Novorođenčad se hrani na svaka dva do četiri sata, ukupno 8 do 12 puta dnevno, jer im je želudac veoma mali. Međutim, nemojte se slepo držati ovih brojki već planirajte dojenje na bebin zahtev. Ono što treba znati jeste da dojenje nije samo hranjenje za bebu. Za nju, to je toplina, sigurnost, kontakt kože sa kožom, dodir.

 

Ako ste posle nekoliko nedelja ovakvog ritma premoreni i potrebno vam je više sna, da biste napunili baterije, što je sasvim u redu, razmislite o povremenom izmlazanju mleka. Naravno uz dogovor sa vašim pedijatrom.

 

Neke bebe nakon hranjenja dosta bljuckaju, a neke uopšte ne bljuckaju. Reč je o višku vazduha koji udahnu tokom jela i potrebno ga je izbaciti iz stomačića, da mirno radi. Međutim, neretko sa vazduhom izađe i malo mleka.

Kada presvlačiti bebu?

Prva reakcija novopečenih roditelja kada im beba zaplače jeste provera pelena. Da se nije ukakila? Ako nije - zašto plače? Da nije gladna? Kada je onda presvući?

Bebe često jedu, pa zato često i vrše nuždu. Neka preporuka je da se beba presvuče pre hranjenja da je ne biste posle okretali i uznemirivali, ukoliko utone u san, što se isto često dešava.

Kako uspavati bebu?

U prvim danima, kada dođe kući, beba će biti dosta umorna. Da, da. To će biti njen prvi susret sa svežim vazduhom, sa sunčevom toplotom, sa zvukovima - sve to mozak mora da obradi i naprosto izmori bebu. A kada je umorna, beba voli da spava.

 

Međutim, najveći problem za roditelje je što beba ne zna kada je noć, a kada je dan. Tako da od prvog dana krenite u kreiranje rituala. Neće dugo potrajati.

Tokom dana vodite aktivan život kao i pre bebe. Nemojte da hodate po kući kao po iglama. Beba kada je umorna i nahranjena, spavaće. Podstaknite tu budnost tokom dana, kako biste uticali na bebin raspored spavanja.

 

Za noć polako pripremate ritual - kupanje, oblačenje, dojenje, mir i tama. Naša vreća za spavanje vam može pomoći u kreiranju tih rituala, a pružiće bebi potrebnu toplotu i sigurnost.

Svaka beba je drugačija i potrebne su joj različite količine sna. Upoznajte se sa fazama sna kod dece kako biste se rešili dodatne brige.

Zašto beba plače i kako da joj pomognete?

Najbolnije i najčešće pitanje novih roditelja. Bebe plaču jer tako prenose svoje potrebe, bilo da se radi o gladi, nelagodnosti ili želji za sisanjem. Kada se potreba zadovolji, vaše dete bi trebalo da se smiri. Kada se čini da držanje i ljuljuškanje bebe ne funkcioniše, pokušajte sa jednim malim trikom - držite bebinu glavu u rukama, lagano je podignite i razgovarajte s njom tiho. Većina beba će prestati da plače dok pokušavaju da vas čuju. Takođe će pomalo i otvarati oči i pogledati vas. Ako beba plače bez obzira na sve što pokušavate, pozovite svog pedijatra.

Prvo kupanje?

„Pazi, klizavo!” Ovom izrekom bismo mogli da opišemo sa kojom dozom opreznosti novi roditelji obavljaju ritual kupanja novorođenčeta. Beba jeste mala i krhka, i treba biti pažljiv, ali to je vaša beba i vi to možete.

Opustite se i uživajte u ovim momentima jer bebe uglavnom vole vodu. Do pre par dana njima je to bilo prirodno okruženje. Učinite ovaj ritual prijatnim, da mu se beba raduje. A nakon kupanja na red dolazi hranjenje - još jedan razlog i asocijacija u bebinom mozgu na radost.

 

Svaki buran dan naposletku završi smirajem. Prvi dani se u mnogome tiču bebe i sve se organizuje kako bi se bebi ugodilo. Drage majke, i vi ste bitne. Veoma bitne. Brinući o sebi, brinite o vašim bebama. Neka smiraj dana bude vaših pet minuta. Posvetite se svojim potrebama. Delegirajte kućne poslove. Sve to može da čeka i sve je to nebitno spram srećne mame.


Nastavite na naplatu
Besplatna dostava za kupovinu preko 7000 dinara!