Poklon za bebu: Šta pokloniti bebi kada vam prvi put dodje u kuću

Poklon za bebu: Šta pokloniti bebi kada vam prvi put dodje u kuću

Poklon za bebu: Šta pokloniti bebi kada vam prvi put dodje u kuću

U našoj kulturi postoji pregršt običaja koji se tiču porodilja i novorođenčadi ali neretko se kose sa svakodnevicom jer ih je danas teško ispoštovati. I dok jedni odmahuju rukom i ne pridaju značaj tom vidu tradicije, u drugima se, protivno svim današnjim uverenjima i načinom života, ipak javlja nelagoda pod pritiskom starijih generacija.

 

Pa tako roditelji možda neće strepeti od ,,zlih sila’’ koje vrebaju noću i mirne savesti će ostaviti bebin veš da se suši napolju, ali će zato ipak vezati crveni končić da dete zaštite od zlih očiju i uroka. Ipak, nije loše upitati starije kako je nekada bilo, a neki red valja ispoštovati i kada nam beba dolazi prvi put u goste.

 

Kako se pripremiti kada nam beba dolazi prvi put u kuću

 

Bez obzira na to koliko je beba stara, ukoliko vam vreme dozvoljava, poželjno je upitati roditelje kada bi njima poseta najviše odgovarala. Svaka porodica ima svoj dnevni ritam ali on sa bebama često ume da se menja i biva narušen. Budite dobar domaćin time što ćete iskazati razumevanje za trenutne životne okolnosti svojih gostiju.

 

Takođe budite otvoreni u vezi sa povodom za viđanje - da li je to mala prisna atmosfera u kojoj pre svega želite da se vidite, porazgovarate i ugostite bebu i njenu porodicu ili se radi o slavlju i uključuje veći broj ljudi.

 

U nekom trenutku beba će sigurno biti gladna, uznemirena ili će joj biti potrebno presvlačenje. Unapred se dogovorite sa ukućanima koji deo vašeg doma bi bio idealan ukoliko roditeljima zatreba miran kutak na kratko vreme i poštujte to.

 

Teško je odvojiti se od bebe i prirodno je da želite što više vremena da provedete sa njom dok je kod vas ali imajte na umu da roditelji verovatno neće želeti otvoreno da vas zamole za privatnost da vam se ne zamere, a vaše uviđajno ponašanje naići će na veliku zahvalnost.

 

Ukoliko spremate trpezu, proverite sa gostima da li se nešto u njihovoj ishrani promenilo od dolaska bebe. Tu pre svega mislimo na majke jer postoje izvesne namirnice koje se izbegavaju tokom dojenja. Nemojte zaboraviti da poslužite domaće poslastice jer one simbolizuju sladak život i uspeh bebe i njene porodice.

 

Šta pokloniti bebi kada nam prvi put dolazi u kuću

 

Uz srdačnu dobrodošlicu koju ćete poželeti novom gostu, naši običaji nalažu čestitke i blagoslove. Oni se tiču zdravlja, sreće i uspeha upućenih bebi i njenoj porodici.

 

Nije retko da se bebi poklanjaju praktične sitnice koje će joj se naći za dati period - peškirići, ćebenca, posteljina. Pogledajte naše nežne proizvode šivene sa puno ljubavi.

 

Takođe se poklanjaju i zvečke, mekane lutkice i šivene loptice, uopšte lagani predmeti koji se peru, a koje će beba lako hvatati kad malo stasa.

 

Nadalje, ukoliko niste sigurni koji poklon bi bio najbolji, a ne želite da pitate bebine roditelje, novac i čestitka su univerzalno rešenje.

 

Običaji darivanja iz naših krajeva

 

Bez obzira na to da li se generalno držite starih običaja, verujemo da će vam se simbolika ovih koje ćemo navesti veoma dopasti.

 

Šećer - kada vam beba dođe u goste, stavite joj malo šećera na glavicu i utrljajte u obraščiće kako bi imala sladak život.

 

Brašno - pospite malo brašna bebi u kosicu kako bi joj ona jednoga dana bila jaka i seda i time joj poželite dug i zdrav život.

 

Kovanica - nevažno koje je vrednosti, kovanica se poklanja bebi da bude jaka kao čelik.

 

Sveže jaje - kada beba krene kući, dajte joj sveže jaje kao simbol rađanja i zdravlja.

 

Zlatni ili srebrni nakit - nakit simbolizuje izobilje i štiti od finansijskih poteškoća.

 

Dukati i srebrnjaci - simbolizuju poštovanje i ljubav prema tradiciji.

 

Za koji god vid poklona da se odlučite, znajte da se znak pažnje najviše ceni. Nije važna materijalna vrednost dara, koliko je važno da ste ga odabrali imajući na umu samu bebu i njenu porodicu.


Nastavite na naplatu
Besplatna dostava za kupovinu preko 7000 dinara!